facebook pixel
inner slider
Preporuka

Zaštita dece od korona virusa COVID-19 - Sve što treba da znate

Pitanje: Da li su deca podložnija virusu koji uzrokuje COVID-19 u poređenju sa opštom populacijom i kako je moguće sprečiti infekciju?

Odgovor: Ne, nema dokaza da su deca podložnija. U stvari, većina potvrđenih slučajeva COVID-19 prijavljenih iz Kine dogodila se kod odraslih. Prijavljene su infekcije kod dece, uključujući i u vrlo malu decu. Iz ograničenih informacija objavljenih u medijima teškog akutnog respiratornog sindroma koronavirusa (SARS-CoV) i korovirusnog sindroma respiratornog sindroma na Bliskom istoku (MERS-CoV), infekcija među decom bila je relativno retka.

Deca bi trebalo da se uključe u uobičajene preventivne akcije za izbegavanje infekcije, uključujući čišćenje ruku često korišćenjem sapuna i vode ili sredstva za dezinfekciju ruku na bazi alkohola, izbegavanje ljudi koji su bolesni i da budu u toku sa vakcinacijama (da, redovno vakcinisana), uključujući vakcinu protiv gripa.


Pitanje: Da li se klinička slika COVID-19 razlikuje kod dece u poređenju sa odraslima?

Odgovor: Ograničeni izveštaji dece sa COVID-19 u Kini opisali su simptome nalik hladnoći, kao što su groznica, curenje iz nosa i kašalj. Gastrointestinalni simptomi (povraćanje i proliv) prijavljeni su kod najmanje jednog deteta sa COVID-19. Ovi ograničeni izveštaji ukazuju da su deca sa potvrđenim COVID-19 uglavnom imala blage simptome, ali iako su prijavljene teške komplikacije (akutni respiratorni distres sindrom itd.), izgleda da su retke.


Pitanje: Da li su deca pod povećanim rizikom za tešku bolest ili smrtnost od infekcije COVID-19 u poređenju sa odraslima?

Odgovor: Do danas je bilo vrlo malo izveštaja o kliničkim ishodima za decu sa COVID-19. Ograničeni izveštaji iz Kine ukazuju da deca sa potvrđenim COVID-19 mogu da se pojave sa blagim simptomima i premda su prijavljene teške komplikacije (akutni respiratorni distres sindrom itd.), izgleda da su retki. Međutim, kao i kod drugih respiratornih oboljenja, određena populacija dece može biti izložena povećanom riziku od teške infekcije, kao što su deca sa akutnim oboljenjima.


Pitanje: Postoje li tretmani za decu obolelih od COVID-19?

Odgovor: Trenutno nema antivirusnih lekova koje preporučuje ili licencira Američka (ili bilo koja druga) uprava za hranu i lekove za COVID-19. Kliničko upravljanje uključuje brzo sprovođenje preporučenih mera za sprečavanje i kontrolu infekcije u zdravstvenim ustanovama i upravljanje komplikacijama ukoliko do njih dođe. 

Deca i članovi njihovih porodica trebalo bi da se uključe u uobičajene preventivne akcije radi sprečavanja širenja respiratornih infekcija, uključujući prekrivanje kašlja, često čišćenje ruku sapunom i vodom ili sredstvom za čišćenje ruku na bazi alkohola, kao i stalno praćenje vakcinacije, uključujući i grip.


Smrtnost kod dece starije od dve godine je na nivou od 0,2% kada se radi o ovom virusu ali ne smemo zanemariti pandemiju kao takvu. Vodite računa o svim starosnim grupama i izbegavajte kontakte sa ljudima koji imaju simptome gripa ili su bili u žarnim područijima. Nema mesta za paniku. Odgovornost se traži od svih nas! Brinite za sebe i svoju porodicu!


Source: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/specific-groups/children-faq.html

podeli ovu vest:

objavljeno:11/03/2020

Pretražite slobodne termine za rođendane i ostala slavlja samo jednim klikom i to bez odlaska u igraonice i rođendaonice!

Svi podaci na jednom mestu kao i online zakazivanje termina. Sve to na samo klik od vas!

Vidi celu ponudu