facebook pixel
inner slider
Preporuka

Zašto su igre u pesku korisne za svako dete?

Igre u pesku su odlična prilika da deca imaju vreme za igru napolju, bez obaveza, strukture i elektronike. Bez obzira da li prave dvorce i zamke od peska, kopaju rupe, zakopavaju predmete, vade oblike, pesak nudi veliku mogućnost za zabavu, ali i za učenje i razvijanje sposobnosti deteta.

Iako su patike pune peska noćna mora svih roditelja, istraživanja pokazuju da igranje u pesku poput prenošenja vlažnog peska, prosipanja peska kroz dlanove, pisanja, crtanja ili ostavljanje otisaka jako pomaže u fizičkom i mentalnom razvoju mališana svih uzrasta.

Igre u pesku pomaže detetu da postane nezavisno

Bilo da ste na plaži ili u zatvorenim peščanicima, jedna od prednosti ove vrste igranja je da roditelji, u zavisnosti od uzrasta deteta, mogu da nadgledaju mališane sa distance. To kod deteta stvara iskustvo nezavisnosti i osećaj slobode. Time im takođe pokazujete da imate poverenja u njih. Deca svih uzrasta, posle nekog vremena, počnu da se osećaju bezbedno i nemaju utisak da su napuštena ili prepuštena sama sebi, čak ni kada roditelji nisu jako blizu. Kratki periodi samostalne igre mogu da smanje problem razdvajanja i pomognu da se razvije zdrava vezanost roditelja za decu.

Igranje u pesku razvija osećaj za teksturu

igre u pesku za decu

Igranje na plaži je naročito korisno za razvoj osećaja i sposobnosti da dete oseća različite teksture strukture i oblike materijala. Već sam pesak predstavlja novu i drugačiju teksturu za decu, pošto ga osećaju na koži. Isto tako, pokažite im kako se vlažan pesak razlikuje od suvog. Prošetajte do najbližeg betona, travnate površine, komada drveta u pesku… Podstaknite dete da pipne i oseti razlike u tvrdoći, temperaturi… Ovo je jedna od važnijih stvari koje bi trebalo da savlada dok je malo.

Građenje zamaka i kula od peska poboljšava pažnju i koncentraciju

Jedan od najvećih problema sa kojima se suočavaju roditelji, ali i vaspitači i učitelji je nedostatak koncentracije i kratki periodi pažnje. Mnogoj deci svih uzrastaje teško da se fokusiraju na određenu stvar ili igru više od nekoliko minuta. Igre u pesku uključuju dodir mekog peska, nagomilavanje, pravljenje konstrukcija, kopanje rupa, zakopavanje delova tela... To deci daje priliku da, iako su na jednom mestu i bez elektronskih uređaja, lako menjaju aktivnost kojpom se bave ili sarađuju sa roditeljima u raznim aktivnostima. Tako im pomažemo da se fokusiraju na jedan zadatak i poboljšaju koncentraciju.

Igra na plaži uči decu da se druže i dele igračke sa drugima


Pošto igranje u pesku u većini slučajeva podrazumeva odlazak na plažu, u park, na dečije igralište ili u igraonicu za decu, vaše dete može da se igra samo ili sa drugom decom. Time dobija šansu da razvije svoje socijalne veštine. Peskovite jame na igralištu imaju tobogane i ljuljaške na kojima se igra puno dece i društvena interakcija je neizbežna. Vaše dete će naučiti da sačeka svoj red, da deli svoje igračke i kantice i da komunicira sa drugom decom. Ako porodično idete na plažu, to pruža priliku vašem detetu da sarađuje sa odraslima na zajedničkom zadatku, što je jako značajno za rast i razvoj.

Igre u pesku razvijaju maštu i sposobnost za učenje

Izgradnja peščanog dvorca na plaži, iskopavanje kanala i pravljenje mostova ne predstavlja samo igru i zabavu za celu porodicu već je važan način za razvoj maštovitog deteta. Pesak je sjajan poligon za iskazivanje kreativnosti. Jednostavne igračke kao što su automobili, životinje, brodići i drugi rekviziti mogu da se upotrebe da bi “peščane građevine” oživele.

Osim što je sjajna igračka, pesak može da posluži i kao sredstvo za učenje raspoznavanja oblika, pisanja, pa čak i računanja. Time dete usvaja važne koncepte jezika, rešavanja problema i kognitivno se dodatno razvija. Mnoga deca ne žele da pišu po papirima, imaju otpor prema držanju olovke ili neće da sede na zatvorenom. Uzmite nekoliko štapića i pretvorite plažu u ogromnu vežbanku iz bilo kog predmeta koji vam padne na pamet!

Pesak gradi dobar imunitet

Naučnici ističu da su deca koja izlaze napolju da se igraju u pesku, travi ili sa grančicama zdravije od onih koja su podignuta u sterilnom okruženju i zatvorenom prostoru. Malo prljavštine će doprineti imunom sistemu vašeg deteta i učiniti ga manje osjetlijvim na uobičajene bolesti.

Oprez! Obratite pažnju da bezbednost dece koja se igraju u pesku!

  • Idite na uređene i čiste peščane plaže, ili na uređena igrališta gde znate kakvi su higijenski standardi.
  • Pregledajte okolinu u kojoj se dete igra, potražite eventualne oštre predmete (eksere, ostatke stakla) na koje bi se moglo povrediti.
  • Najsigurnije igračke za igru u pesku su obično one koje su napravljene od plastike.
  • Ako imate peščanik u svom dvorištu, prekrivajte ga dok se dete ne igra i štitite od životinja koje bi mogle da ostave izmet u njima.
  • Posle igre u mokrom pesku, presvucite dete u suvu doeću, kako biste izbegli infekcije.
  • Naučite decu da posle igranja u pesku obavezno operu ruke.
  • Pesak i voda reflektuju sunčeve zrake. Sklonite dete sa peska u najvrelijim periodima dana, koristite zaštitnu odeću i kreme sa visokim UV faktorima.

podeli ovu vest:

objavljeno:25/07/2018

Pretražite slobodne termine za rođendane i ostala slavlja samo jednim klikom i to bez odlaska u igraonice i rođendaonice!

Svi podaci na jednom mestu kao i online zakazivanje termina. Sve to na samo klik od vas!

Vidi celu ponudu