facebook pixel
inner slider
Preporuka

Ideje za kvalitetan provod sa porodicom tokom zimskog raspusta

Početak zimskog raspusta, donosi sa sobom velike promene koje ne mogu da zaobiđu nijednog člana porodice. To je period u godini koji svi sa nestrpljenjem iščekujemo, ali kada zaista dođe, počinju da se javljaju stvarni problemi.

Deca tvrdoglavo pokušavaju roditeljima da nametnu svoje ideje kako bi bilo dobro da provedu dane koji su pred njima. Sve se to uglavnom svodi na nešto što je njima prvo palo na pamet, a dugoročno u većini slučajeva su to loši izbori. Aktivnosti kojih se deca prvo sete su po pravilu igranje igrica i gledanje televizora u nedogled. Kao šlag na tortu, svaki paketić koji je otvoren tih dana, po pravilu sadrži čokoladu umesto jabuke i eto nove dečije zabave - jedenje slatkiša dok ih ne zaboli stomak. Pošto im roditelji, po pravilu, ne dozvoljavaju te aktivnosti u količini koju deca smatraju dovoljnom, počinje dreka, vika ili još gore ćutanje kao znak durenja. Sve to stavlja roditelje u situaciju da postaju isfrustrirani i nervozni zbog trošenja energije na objašnjavanje detetu zašto to ne treba da se radi. Deca postaju nervozna, jer ne znaju šta će od sebe. U takvoj situaciji niko ne dobija, svi samo gube.

Problem je u tome što višak detetovog slobodnog vremena, u kombinaciji sa smanjenim brojem dnevnih aktivnosti koje je do tada imalo, izaziva DOSADU - najvećeg neprijatelja i neželjenog gosta za sve članove porodice tokom raspusta. Pauza od odlaska u školu ili vrtić, odmor od vannastavnih aktivnosti kao što su sport, učenje stranog jezika ili neka druga kreativna aktivnost koju dete pohađa redovno, učiniće da dete ima previše slobodnog vremena koje ako se ne ispuni kvalitetno može raspust pretvoriti u pravu noćnu moru.

Zapravo, deca bi želela da tokom raspusta rade ono čega su se uželeli i ono čime ne mogu da se bave dok imaju isplaniran svoj dan. Oni treba više da budu sa svojom porodicom, rodbinom i prijateljima. Deca treba da se dovoljno odmore i ,,napune baterije" tokom raspusta radeći produktivne aktivnosti koje će uticati da se dobro osećaju i razvijaju.

Rešenje se krije u DOBROJ ORGANIZACIJI. To podrazumeva planiranje svakog narednog dana i zajedničko osmišljavanje aktivnosti u kojima će svi uživati. Rezultat takve organizacije je da su svi srećni i na dobitku. I roditeljima i deci je potreban aktivan odmor kako bi spremno dočekali nove izazove koji ih očekuju nakon raspusta.

Evo nekoliko naših predloga kako da se organizujete i koje aktivnosti ne smete da propustite kako bi zimski raspust svima ostao u lepom sećanju:

VIŠEDNEVNI ODLAZAK KOD RODBINE U GOSTE


Višednevni odlazak deteta kod bake, deke ili drugog člana rodbine, dobar je potez tokom raspusta za sve koji učestvuju u tome. Dete menja okruženje, doživljava nova iskustva i na taj način se razvija. Baka, deka ili neko od rodbine ima priliku da nadoknadi sve do tada propušteno. Roditelji - da li je potrebno da nabrajam benefite koje dobijaju roditelji? :) Da se razumemo, sigurno će vam nedostajati sopstveno dete, ali pokušajte da se skoncentrišete na ono što možete da uradite za sebe tih dana kako biste bili bolji roditelj svom detetu kada se vrati. Normalno je da će vam nedostajati, ali nemojte da vas to osećanje preplavi i hendikepira za ostale planirane aktivnosti, nedovršene zadatke ili zabavu koju ste sigurno zaslužili.

ODLAZAK NA PLANINU


Ako niste u mogućnosti da dete odvedete na nekoliko dana kod rodbine, pokušajte porodično da se organizujete za odlazak na planinu. Prijaće vam promena okruženja, stećićete nova iskustva, a možda i poznanstva. Boravak na svežem, planinskom vazduhu biće dugoročna investicija u zdravlje čitave porodice. Zimska idila i četinarske šume pokrivene snegom, nikako vas neće ostaviti ravnodušnima.

Iskoristite to putovanje da se još više porodično zbližite i učvrstite odnose sa ukućanima. Možda vas baš zimski planinski pejzaži i bistrina uma koja je posledića svežeg vazduha, navedu na rešenje nekog porodičnog problema koji vam se motao po glavi mesecima unazad.

Sigurno je da ćete steći nove uspomene i zato ne zaboravite da ponesete fotoaparat i fotografišete se kada god je to moguće. Sve fotografije koje zabeležite tih dana, biće vam dragocene.

AKTIVNI ODMOR


Deci je potreban odmor i ,,punjenje baterija" kako bi bila što spremnija za vrtićke ili školske obaveze koje će ih sačekati nakon raspusta. Dozvolite deci da spavaju duže ujutru ili povremeno poslepodne.

Kako se čitav raspust ne bi sveo na spavanje, preporučljivo je da dete povremeno uključite u lagane aktivnosti koje se tokom raspusta organizuju za decu različitih uzrasta. Možete svratiti u dečiju igraonicu na kreativne radionice ili dnevnu igru koja će ih razmrdati. Takođe, poslednjih godina na trgovima u većim gradovima organizovane su brojne zimske manifestacije koje nikako ne traba da propustite, jer se tamo oseti duh zime i praznična atmosfera grada, a složićete se da to budi najlepša osećanja u čoveku i zbližava ljude.

Idealna situacija tokom zimskog raspusta je kada padne sneg. Tada su mogućnosti za uživanje neoganičene. Pravljenje sneška belića, sankanje, grudvanje, spuštanje nizbrdo uz pomoć kliska ne samo da će nasmejati vaše dete i učiniti da svaki mišić odigra svoju ulogu, nego će i spavanje biti kvalitetnije.

KLIZANJE


Odlazak na klizanje tokom zime, je nešto što nikako ne smete da propustite. Iako sam ja strastveni ljubitelj vožnje rolera u letnjem, a klizaljki u zimskom periodu, sigurna sam da je svaki roditelj u obavezi da ponudi svom detetu odlazak na klizanje. Neće se svako dete pronaći u tome, ništa ne treba forsirati, ali nikad se ne zna, možda su baš vaš sin ili ćerka budući hokejaš ili umetnička klizačica. Klizanje kao sport, a u isto vreme i umetnost se zavoli ili ne, nema baš sredine u tome. Svakako da je odlično kao osnova za bilo koji naredni sport, jer motorika koja se razvija tokom klizanja i održavanje ravnoteže nisu ni malo zanemarljivi.

PRAVLJENJE KOLAČA


Zimski raspust je sam po sebi isunjen mnogobrojnim praznicima i svečanostima i sve to su savršeni trenuci u kojima možete svoje dete da uključite u pravljenje kolača. Ima divnih recepata koji će učiniti da vaš dom zamiriše neodoljivim mirisima cimeta, medenjaka ili mafina. Možda probudite u svom detetu budućeg kuvara ili kuvaricu, nikad se ne zna.

Potrudite se da što više trenutaka provedete sa svojom porodicom. Igrajte razne društvene igre, organizujete odlazak u bioskop ili pozorište. Šetajte i smrznite se zajedno, pa onda pravac na čaj ili toplu čokoladu da se ugrejete i tada kroz osmeh zajedno kreativno isplanirajte sledeći dan raspusta.

Ima puno aktivnost, potrebno je samo osmisliti ih, prepustiti se i uživati što je više moguće.

Želimo vam prijatne porodične trenutke tokom zimskog raspusta i ostvarenje svih želja u novoj 2018. godini.

podeli ovu vest:

objavljeno:05/01/2018

Pretražite slobodne termine za rođendane i ostala slavlja samo jednim klikom i to bez odlaska u igraonice i rođendaonice!

Svi podaci na jednom mestu kao i online zakazivanje termina. Sve to na samo klik od vas!

Vidi celu ponudu