facebook pixel
inner slider
Preporuka

Ideje za kreativne igrice sa decom tokom jeseni i zime

Dosadilo vam je da budete unutra sa decom tokom jesenjih i zimskih dana, a manjka vam ideja šta raditi napolju? Svakako da je potrebno bar povremeno izaći na vazduh, prošetati i razmrdati se, koliko god bilo hladno ili kišno. Ukoliko su dani snežni, to samo po sebi poziva na radosti na snegu, ali kako se zabaviti kada su boje sumorne, sive?

Tu smo da vam damo nekoliko ideja.

Igre suvim lišćem

igre sa suvim liscem

Dok još snegovi ne prekriju ćilime suvog lišća po parkovima i šetalištima, dogovorite se sa svojim mališanima i krenite u akciju. Rasporedite se ko će koju boju lišća da sakuplja, pa ih sortirajte u kese ili na gomile: žuto, crveno, smeđe...

I samo prikupljanje može biti takmičenje: ko će više i brže!

A kad gomilice postanu pozamašne, možete se odlučiti da:

  1. Na licu mesta, ukoliko nije prehladno, pravite oblike od gomilica lišća: veliki cvet, kišobran, sunce, čiča-Glišu... Pored ovih lisnatih remek dela se možete i slikati.
  2. Lišće u kesama ponesite kući, pa se bacite na umetnost pravljenja crteža (lepljenjem) ili ocrtavanjem ivica i bojenjem. Na velikom belom papiru zaista svašta možete napraviti: kucu, zeku, sovu, lisicu, piliće, pticu sirenu... Za mlađu decu možete prepoloviti jedan veći primerak suvog lista, zalepiti tu polovinu na papir, a detetu zadati da docrta drugu polovinu.

Ukoliko pronađete i ostale jesenje plodove, kao što su šišarke, kestenje, bobice, žirevi, kući možete poneti dragocen prirodni materijal za razne figurice.

Šaljivo fotografisanje

Saljivo fotografisanje

Ko kaže da s jeseni ne možete sami napraviti dobru zabavu napolju? Organizujte porodičnu šetnju – foto sesiju, koja će ne samo izazvati veseo osmeh, nego će vam ostati i dragocene uspomene zauvek.

Da niste napravili otkačene fotke ne morate biti pored fenomenalnog pejzaža morske obale ili planine. Vaše smešne slike mogu nastati u obližnjem parku, na keju, u susednoj ulici... gde god vi želite.

Na šta tačno mislimo?

Znate one fore:

  1. Jedna osoba stoji bliže fotografu i podigne dlan nagore, druga stane dalje, ali toliko da izgleda kao da stoji u dlanu prve osobe. Ovo je posebno interesantno ako ispozirate tako da izgleda kao da detence drži, na primer, tatu u jednoj ruci. Čak se može poređati više vas, pa da izgleda kao da prvo drži drugo, drugo treće itd.
  2. Sličan sistem, ali se osobe postave tako da izgleda kao da u ruci drže drvo, zgradu, automobil, sunce, oblak ili bilo šta drugo. Što je predmet (pojava) koju “drži” veći, to je slika zanimljivija.
  3. Ukoliko ste u nekom parku, velika je verovatnoća da nećete sresti puno ljudi ako nije baš lep dana, pa iskoristite priliku da se zajedno sa mališanima glupirate i pravite fotografije u najsmešnijim mogućim pozama – sa nogom u vazduhu, u skoku, u trku...

Ovo je sjajan način da provedete odlično prepodne (ili rano popodne) napolju a da se ne svede sve samo na šetnju. A kad podetinjite zajedno sa svojim podmlatkom, videćete kako to prija.

Slike će ostati tu da pričaju ovu priču i mnogo godina kasnije...

Jesenji poligon

Jesenji poligon

Od lišća, ali i prutića, možete napraviti i pravi mali poligon i takmičiti se u igrama bez granica. Da li će to biti lavirint i predmeti poređani u njemu koji treba da se skupe (šišarke, drvca i sl.) ili puteljak sa preprekama, to ostavljamo vašoj i dečijoj mašti na volju.

Uživaćete kako u pravljenju, tako i u prelasku poligona.

Ukoliko nema lišća, poslužiće i stare dobre krede – iscrtajte vaš poligon na betonu i merite vreme svim članovima porodice.

Razume se, ove mlađe možete malo i pustiti da budu bolji.

Jesenje grickalice

Jesenje grickalice

U laganoj šetnji gradom ili parkom, kupite prave jesenje grickalice, koje su, pored toga što su ukusne, i izuzetno zdrave. Ko može odoleti privlačnom mirisu pečenog kestenja ili ukusu finih slanih semenki golice?

Ukoliko želite da ih pripremite zajedno sa vašim mališanima, prošetajte najpre do pijace i kupite sveže kestenje i bundevu. Kod kuće ih ispecite (od bundeve možete pripremiti sjajne poslastice bundevaru, pečenu slatku bundevu i slično), a semenke možete i dodatno začiniti. Dozvolite deci da učestvuju u svim koracima: od nabavke, do pripreme. I naravno, zajedno grickajte.

Pravite kolačiće od blata

Kolaci od blata

Igre sa modlicama ne moraju čekati do sledećeg leta i toplog peska – ponesite ih i po suvom jesenjem danu i dozvolite deci da se zaprljaju. Neka kopaju i prave oblike od zemlje, a mogu ih ukrasiti lepim malim listićima ili crvenim bobicama.

Takođe, možete poneti i papirne modle za mafine i dati malcima da prave unikatne kolačiće. :) Prijaće im da dodiruju prirodu i kada nije leto.

Skakanje po blatnjavim baricama

skakanje po blatnjavim baricama

Pada kiša? Ko kaže da morate ostati “zarobljeni” unutra. Poželjno je samo da i vi imate nepromočivu obuću, kao što mališani uglavnom imaju gumene čizmice. Ogrnite kabanice ili se opremite kišobranima i zajedno skakućite po baricama.

Umesto da vičete: “Nemoj u baru”, ovog puta im se pridružite!

U svakom slučaju, igranjac napolju će vašoj deci ojačati imunitet, a nema sumnje ni da će tako lakše izbaciti višak energije i bolje zaspati. Uz njih, i vi ćete se relaksirati i razmrdati, a sasvim sigurno i barem privremeno smetnuti s uma svakodnevne brige.

Zato, živeo igranjac napolju u svim godišnjim dobima!

:)

podeli ovu vest:

objavljeno:26/11/2017

Pretražite slobodne termine za rođendane i ostala slavlja samo jednim klikom i to bez odlaska u igraonice i rođendaonice!

Svi podaci na jednom mestu kao i online zakazivanje termina. Sve to na samo klik od vas!

Vidi celu ponudu