facebook pixel
inner slider
Preporuka

Dečiji rođendani na otvorenom

Ništa lepše od proslave dečijih rođendana na otvorenom, u nekom lepom dvorištu igraonice. Veliki broj roditelja čija su deca rođena od aprila do oktobra razmišlja baš o ovakvim rođendanima, polažući nadu u to da će vreme toga dana biti lepo i prijatno i da kiša neće pokvariti zabavu. Uz malo dobre organizacije, dečiji rođendan na otvorenom može biti kao iz bajke, pravo uživanje i za male i za velike goste.

Evo pregleda najvažnijih stavki za pripremu uspešnog rođendana na otvorenom!

Odabrati rođendaonicu sa dvorištem


Osnovni preduslov za rođendan na otvorenom je odabir rođendaonice sa baštom i dvorištem. Nemaju sve rođendaonice deo za proslavu napolju, a pojedine nude samo baštu za roditelje, dok se mališani igraju unutra. Razmislite da li vam je to dovoljno ili želite da se i animacija dece izvede napolju. U tom slučaju spisak potencijalnih rođendaonica ste prilično suzili.

Sledeći korak je da se raspitate čime tačno raspolaže svaka rođendaonica sa dvorištem koja je došla u obzir. Kapacitet mesta u bašti za roditelje treba da odgovara broju vaših odraslih zvanica, a veličina samog dvorišta za decu planiranom broju dece.

Da li rođendaonica ima i zatvoren prostor, u slučaju lošeg vremena? Da li je on dovoljno velik da primi sve goste?

Da li iz bašte za roditelje postoji direktan pogled na deo sa decom, ukoliko vam je to važno, ili su ti delovi odvojeni?

Da li se u dvorištu rođendaonice nalazi igralište, šta ono sadrži, ili se animacija odvija uz pomoć nekih rekvizita i kojih?

Da li iznad bašte za roditelje postoji nadstrešnica, koja bi omogućila boravak roditelja napolju i u slučaju slabije kiše?

Kad dobijete odgovore na sva ova pitanja, vaš izbor će biti zaista sužen i dalje možete birati prema nekim drugim detaljima i ličnim afinitetima.

Ukrašavanje eksterijera


Kad ste se odlučili za određenu rođendaonicu, možete porazmisliti o dodatnom ukrašavanju dvorišta. Nekim roditeljima to nije važno, ali postoje i oni koji žele da za taj dan stvore pravu bajku. Najčešće je to slučaj kod organizacije prvog rođendana, ali neretko i kasnije.

Najjednostavniji (i najpovoljniji) način za pravljenje rođendanske atmosfere je ukrašavanje balonima. Balone i tegiće možete kupiti sami, pa ih naduvati i poređati. Takođe, možete angažovati neku prodavnicu balona pa od njih naručiti već naduvane i pričvršćene balone, što pojednostavljuje vaš angažman. Količina balona zavisi od vaših želja, ali i veličine prostora. Najčešće se baloni stavljaju oko švedskog ili slatkog stola (ukoliko postoji), ali neko voli da ih stavi i duž ulaza u dvorište rođendaonice, kako bi oni, na neki način, bili putokaz ka rođendanu. Ukoliko je rođendan tematski, boje balona ćete odrediti prema tome, a jedan balon može biti i sa likom omiljenog dečijeg junaka ili u obliku brojke godina deteta.

Druga varijanta za dodatno ukrašavanje su vaze sa cvećem ili cvetni aranžmani urađeni na drugi način, na ogledalu, u teglicama i slično. Ukoliko se opredelite za cveće, najbolje je da ono stoji na slatkom stolu i po jedan manji aranžman za svakim stolom. Vodite računa da aranžman ne bude preveliki, kako bi na sto stalo i posluženje i čaše, niti previsok, kako gosti ne bi izvirivali iza njega pokušavajući da vide sagovornike.

Vi možete biti i kreativniji, pa osmisliti neku potpunu originalnu dekoraciju, poput igračaka, zastavica, lampiona, kartonskih ukrasa, ukrasnih traka koje se prostiru iznad dvorišta... Možete sami pustiti mašti na volju, a ukoliko vam ništa ne pada na pamet, ljudi koji se bave dekoracijama će sigurno imati da vam ponude sjajne ideje.

Švedski sto/slatki sto na otvorenom


Kod rođendana napolju posebno je atraktivno ukoliko se slano ili slatko posluženje servira na poseban sto – švedski ili slatki. Time ketering dobija još jednu funkciju – postaje ukras!

Najpre se odlučite za određeni tip slanog keteringa – pecivo, salate, roštilj... Potom, odredite što raznovrsnije zalogajčiće, a njihovu količinu planirajte prema broju zvanica. Savetuje se da se računa oko 100-150 grama po detetu i oko 200-250 grama po odraslom. Slani ketering se najčešće služi na ovalima, a zarad dekorativnijeg efekta, može da se poslaže i po bojama i vrsti. Ukoliko ketering naručujete, sa nekim radionicama za izradu peciva se možete dogovoriti i da vam aranžiraju ceo švedski sto. Pravi majstori svog zanata umeće da ga ukrase tako da vaše goste ostave bez daha.

Što se slatkog stola tiče, ovaj način slatkog posluženja ne prestaje da oduševljava decu i odrasle. Mafini, medenjaci, kuglice, gumene bombone, čokoladice sa porukama... svi ti mali slatkiši mogu da izgledaju kao pravo remek delo. Danas postoji brdo ideja na internetu kako da sami kreirate fantastičan slatki sto, uz pomoć teglica, štapića za nizanje i raznih dekorativnih elemenata. Naravno, i ovde možete angažovati stručnjake koji već imaju sve potrebno i koji će napraviti slatki sto baš prema vašoj zamisli. Posebno je interesantno kada je slatki sto tematski, a neretko je usklađen i sa samom tortom.

Poslednjih godina veliki bum su napravili voćni stolovi, često kombinovani sa čokoladnom fontanom. Poslužiti dekorativno isečeno sezonsko ili južno voće ume da bude pravo osveženje. Ukoliko se odlučite za čokoladnu fontanu, budite spremni da se najmlađi umažu, ali će sa rođendana sigurno izaći srećni!

Najpraktičnije mesto za švedski ili slatki sto je uza zid ili živu ogradu, jer će, u slučaju vetrovitog dana, tu biti stabilnije mesto za posluženje i dekoraciju. U tom slučaju, na zidu iza možete pričvrstiti dodatne ukrase, natpise i slično, a okolo poređati balone ili velike kartonske ukrase. Ovi svečani stolovi u zelenilu dobijaju posebnu notu!

Rođendanska torta napolju?


Nekim roditeljima je želja da se iznošenje torte, pevanje rođendanske pesme i duvanje svećica odvija napolju, pa proverite sa rođendaonicom da li je to kod njih moguće. U nekim rođendaonicama taj deo je predviđen za unutra, bez obzira što je cela zabava napolju, dok su neke spremne da vam izađu u susret.

U slučaju da se dogovorite da ovaj najvažniji deo rođusa bude u dvorištu, pored iznošenja stolića i stolica za najmlađe goste i slavljenika, možete napraviti i opciju gde deca stoje okupljena oko slavljenika i torte.

Rekviziti i dodatni efekti


Moguće je da rođendaonica raspolaže ljuljaškama, toboganima, trambolinom, penjalicama i sličnim spravama za igranje. Ukoliko to nije slučaj, dogovorite se da se za animaciju napolju koriste razni rekviziti: obruči, preskakalice, prskalice (ukoliko je leto), biciklići i razne druge stvari koje su moguće jedino napolju. Time rođendan postaje potpuno drugačiji od onih unutra.

Ako ste se opredelili za neki predvečernji termin, izuzetno atraktivan detalj može biti vatromet.

Dodatni saveti za organizaciju rođendana na otvorenom

  • Ukoliko rođendaonica raspolaže prostranim i lepim dvorištem, sa puno mesta za igru, a niste oduševljeni ponuđenom animacijom, iskoristite priliku da napravite nezaboravnu žurku angažovanjem nekog od animatora na dobrom glasu, koji sa morem ideja i rekvizita može da napravi totalni hit od rođendana, sa spektakularnim tačkama i igrama koje nisu moguće na rođendanima unutra
  • Fotografije napolju iziskuju dobro oko i solidan fotoaparat, jer igra sa prirodnom svetlošću može da bude prava umetnost, ali i čist promašaj. Najbolje je da angažujete profesionalnog fotografa, koji će zaista umeti da napravi prelepe slike. Za razliku od fotografija koje se prave unutra, na partijima napolju dobijate mogućnosti divnih kombinacija zelenila, neba, prirodne svetlosti, trave, žutog lišća...
  • Garderobu slavljenika prilagodite igrama u dvorištu. Tokom toplih, suvih dana možete mu odabrati bilo šta, ali ukoliko je trava vlažna ili ima malo blata, loš izbor su elegantne baletanke i bele hulahopkice ili svetle pantalone kod dečaka. Pripremite im i adekvatan džemperak ili jaknicu, pogotovo za prolećnje i jesenje rođendane.
  • Na vreme rezervišite rođendaonicu sa dvorištem. Njih nema dovoljno u odnosu na broj željenih rođendana, stoga se za rezervaciju morate pobrinuti znatno ranije od onih roditelja koji planiraju rođendan unutra. Jer, oni će lakše naći zamenu od vas. Na primer, ako je rođendan vašeg deteta u aprilu i planirate proslavu u dvorištu, savetujemo da februar bude mesec u kojem ćete takvu rođendaonicu rezervisati. Sve ostalo možete nakon toga, bez žurbe.
  • Za sve što planirate, najbolje je da imate i rezervnu opciju za unutra. Sa prognozama vremena se nikad ne zna, a pogotovo ne nekoliko meseci ranije, koliko se preporučuje za rezervaciju rođendaonice sa baštom. Znači, za svaki slučaj osmislite gde biste smestili slatki sto u slučaju kiše, gde biste mogli uneti dodatne stolice za odrasle (u slučaju da vam trebaju), gde biste poređali balone i slično. Naravno, kod rođendaonica koje izdaju samo dvorište, to neće biti moguće. U tom, ali i svakom drugom slučaju, želimo vam puno sreće sa vremenom!

podeli ovu vest:

objavljeno:03/05/2018

Pretražite slobodne termine za rođendane i ostala slavlja samo jednim klikom i to bez odlaska u igraonice i rođendaonice!

Svi podaci na jednom mestu kao i online zakazivanje termina. Sve to na samo klik od vas!

Vidi celu ponudu