facebook pixel
inner slider
Preporuka

Dečiji rođendani i kako ih organizovati

Približava se dečiji rođendan i beskrajno se radujete, ali ste, na neki način, i pod stresom, jer znate da to podrazumeva veliku organizaciju? Zahtevi današnje dece, ali i roditelja, postaju sve veći i svakim danom nastaju nove “cake” u pokušaju da se dečiji rođendani izdvoje od ostalih, već viđenih. Parametri dobrog rođendana su različiti – neki roditelji gledaju da što više pojednostave celu priču, dok drugi mesecima planiraju svaki detalj i raspituju se šta je to što bi moglo da bude novo i originalno na rođendanu njihovog deteta. Ipak, postoje neke osnovne stvari, bez kojih dečiji rođendan ne može da se zamisli.

Bez obzira na to da li ste za organizaciju dečijeg rođendana izdvojili nekoliko meseci ili samo nedelju dana (mada ipak predlažemo bar malo više), biće vam lakše ukoliko u toj pripremnoj fazi pratite spisak koji smo pripremili za vas.

Pošto smo u prethodnom tekstu o dečijim osmesima sumirali razloge zbog kojih se većina roditelja odlučuje na proslavu dečijeg rođendana van kuće, ovog puta se bavimo elementima proslave rođendana u rođendaonici. Šta je ono što je važno i kako da se lakše odlučite u velikom izboru ponuda, kako bi rođendan vašeg deteta bio što uspešniji?

Odabir rođendaonice


Dakle, rešili ste da se proslava rođendana vašeg deteta upriliči u nekoj od rođendaonica. Kako odabrati adekvatnu?

Predlažemo da najpre sastavite spisak zvanica (i malih i velikih), jer to je polazna tačka za sve dalje korake. Od broja zvanica zavisi mnogo toga.

  • Prema broju dece i odraslih koje očekujete na rođendanu, birajte igraonicu koja ima odgovarajuće kapacitete. Ukoliko, na primer, očekujete oko 50 roditelja, jasno je da vam rođendaonica čiji deo za odrasle prima svega 30 osoba neće odgovarati. Ovo je prva stavka na osnovu koje ćete napraviti neki uži krug igraonica koje dolaze u obzir.
  • Da li je rođendan deteta u prolećnom, letnjem ili ranojesenjem periodu kada su dani uglavnom lepi, te stoga želite da rođendan bude napolju? Vaš spisak se time sužava na rođendaonice sa dvorištem. Da li vam je dovoljno da roditelji sede u bašti, a deca budu unutra, ili biste želeli da se i dečiji deo odvija napolju? Od svih ovih faktora zavisi spisak potencijalnih rođendaonica idealnih za to što ste zamislili.
  • Pri odabiru rođendaonice, imajte na umu i uzrast deteta, ali i ostale dece koja će biti prisutna. Ukoliko su u pitanju mlađa deca, roditelji uglavnom preferiraju rođendaonice opasane sunđerima, sa bebi delom. Za vrtićku decu interesantne su one rođendaonice koje imaju lavirinte, penjalice, žičare itd. Školskoj deci takve stvari prestaju da budu zanimljive, te se veliki broj roditelja tada odlučuje za rođendaonice sa disko salom, gde je animacija prilagođena tom uzrastu. U nekim rođendaonicama na raspolaganju imaju kostime za svu decu, a pojedine nude i pozorišne predstave. Kad ovo imate u vidu, neke rođendaonice će vam se same nametnuti kao dobro rešenje, a neke otpasti sa daljeg spiska.
  • Da li imate goste pušače ili nepušače? Koliko želite da gostima pušačima izađete u susret? Ukoliko je to vama važna stavka, krug sužavate na one rođendaonice u kojima je dozvoljeno pušenje ili imaju pušački deo odvojen od nepušačkog. (šta god mislili o ovome, nekim roditeljima je to važno kod odabira).
  • Rođendaonicu rezervišite na vreme. Sve češće se rođendani rezervišu dva, pa i tri meseca unapred, kako bi se osigurao željeni termin. Ako čekate poslednji minut, može se desiti da su svi termini popunjeni ili da je ostala samo satnica koja vam nikako ne odgovara.
  • Kakva je animacija dece u rođendaonici? Kakvu animaciju vi želite? Raspitajte se u rođendaonici šta nude u ovom segmentu, koje su to igre koje se igraju, kako zabavljaju decu, pogledajte fotografije sa prethodnih rođendana. Neke od rođendaonica imaju i opciju da dovedete svog animatora, tako da sami birate šta vam najviše odgovara. Nakon samog prostora, ovo je možda i najvažnija tačka, od koje poprilično zavisi kvalitet samog rođendana. Toliko važna, da smo je obradili kao poseban podnaslov.

Animatori


Rođendan u lepom, komfornom prostoru u kojem uživaju i deca i odrasli svakako je nešto što svi priželjkujemo. Međutim, priznaćete da je ono po čemu se neki rođendan pamti ili ne upravo provod. U ovom slučaju, provod zavisi ponajviše od animacije dece. Izdvojili smo nekoliko važnih segmenata:

  • Razmislite da li želite da prihvatite animatore koje nudi dana rođendaonica (koja vam odgovara po ostalim uslovima) ili biste posebno angažovali određenog animatora kojeg vi želite. Ukoliko već ciljate na nekog animatora, onda je stvar rešena. Ali, raspitajte se i koga nude rođendaonice i na osnovu toga prosudite sami.
  • Kakvu animaciju ste zamislili i kakva bi odgovarala vašem detetu, prema uzrastu i temperamentu? Postoje deca koja se plaše bučne animacije, ali i ona koja obožavaju dinamiku. Nemojte te stvari izgubiti iz vida. Većina rođendaonica nudi animaciju za sve uzraste, ali su neke od njih ipak više okrenute mlađem uzrastu, uz mirnije igrice, dok su druge specijalizovane za nešto starije mališane, uz igre poput lasera, trčanja, đuskanja...
  • Kakvo je i koliko iskustvo animatora? Da li dugo rade sa decom ili su početnici? Ovo ne mora ništa da znači, jer mnoge rođendaonice zapošljavaju studente vaspitače, koji se odlično snalaze u radu sa decom. Svakako bi bilo dobro da proverite da li energija animatora odgovara onom što ste zamislili za rođendan vašeg deteta. Možda je nekome dovoljno da se deca igraju na spravama, dok devojka koja ih nadgleda stoji pored. Ipak, većina roditelja će se radije opredeliti za one animatore koji se celom dušom zdaju u aktivnosti sa decom, koji vas pre rođendana pitaju šta deca vole i prema tome brižljivo osmisle program za vaše dete.
  • Da li želite animatore sa posebnom opremom, poput mašine za balone? Možda vam interesantno deluju sportski rođendani, sa poligonima? Ili želite face painting? Sve zavisi koliko urnebesnu žurku planirate. Takođe, određeni animatori nude i specijalni program sa različitim vrstama zabave za decu, od čega zavisi i cena usluge.
  • Broj animatora treba da odgovara broju planirane dece. Nekada taj broj prevazilazi mogućnosti jedne osobe, pa je potrebno dva animatora ili, čak, čitav tim.
  • Pored animatora, za rođendan možete angažovati i mađioničara, plesača, glumca... Postoje rođendaonice koje nude i lutkarsku predstavu.

Rođendanska torta


Gde ste videli rođendan bez torte? Kakav god da je prostor ili sam provod na rođendanu, svi željno iščekuju top momenat – iznošenje torte, pevanje rođendanske pesmice i duvanje svećica. Bilo da sami pripremate tortu ili je naručujete iz poslastičarnice ili od žena koje se time bave, i ovde imamo nekoliko saveta:

  • Veličina, a samim tim i težina torte, treba da bude u skladu sa planiranim brojem gostiju. Neretko se dešava da se za dečiji rođendan pripremaju dve torte, veća (glavna, sa svećicama) i manja, različitih ukusa. Da biste lakše odredili, računajte da bude oko 150g torte po osobi.
  • Ukus torte birajte po ukusu većine – nešto za šta znate da dosta njih voli. Čokoladne torte uglavnom dobro prolaze, a među mališanima su omiljene plazma torte, kinder torte i ostali blagi ukusi. Ukoliko imate dve torte, poželno je da one budu različitih ukusa - na primer, jedna čokoladna, druga voćna. Naravno, ovo su samo saveti koji doprinose da veći broj gostiju bude zadovoljan.
  • Komadi orašastih plodova, prženog šećera i slično mogu da budu problematični ukoliko očekujete veći broj mlađe dece, pa je možda bolje odabrati samo one vrste torti sa piškotama i kremovima.
  • Izbegavajte česte alergene, kao što je kikiriki, da ne bi bilo neželjenih reakcija. Naravno, i unapred možete pitati goste da li postoje alergije na neku namirnici, pa shodno tome tu namirnicu izbaciti.
  • Kad ste odabrali vrstu i kilogramažu torte, red dolazi i na njen vizuelni izgled. Ovde se roditelji trude da ispunjavaju želje slavljenika, pa na osnovu toga biraju dekoraciju torte. Starija deca se i sama izjašnjavaju kakvu tortu bi želela, a onda vam ostaje samo da pronađete stručnjaka koji će to vrhunski da izvede ili da se sami pozabavite ukrašavanjem, ukoliko ste tome vični. Danas postoje fantastični ukrasi za tortu, od kojih možete napraviti čaroliju, a osobe koje se bave izradom torti takođe prave čuda. Ukoliko tortu naručujete, pregledajte prethodne radove date poslastičarnice i sami ćete naći mnogo ideja. Šlag ili fondan – izbor je na vama, ali ponekad zavisi i od vašeg zahteva za dekorisanjem, jer neki ukrasi mogu da se izvedu isključivo od fondana.
  • Potrudite se da torta u rođendaonicu bude dostavljena u jednom komadu, neoštećena. Ovo možda zvuči kao bespotreban savet, ali dešavalo se da se torta neadekvatno upakuje prilikom dostave i da dođe do njenog oštećenja. Sa rođendaonicom proverite da li imaju adekvatan frižider (trebalo bi da ih svi poseduju).

Slano posluženje


  • Kao i kod torte, i količina slanog keteringa treba da bude odgovarajuća broju zvanica. Savetuje se da se računa oko 100-150 grama po detetu i oko 200-250 grama po odraslom.
  • Pri odabiru vrste slanog posluženja, vodite se time šta najviše prolazi kod mališana, a šta kod odraslih. Danas su u ponudi neverovatni slani zalogajčići, ali možemo reći da su se na dečijim rođendanima kao najpraktičnijim pokazale kiflice (prazne, sa sirom ili pizza punjenjem, mini pizze), mini kroasani i mini sendviči. Sitno slano pecivo je nešto što uvek prolazi kod svih generacija. Druga varijanta su pizze, pa slano posluženje može podrazumevati i samo njih, s tim što se deci tada služi manja parčad. Treća najčešća vrsta slanog posluženja je roštilj, koji sada takođe postoji u mini obliku, te se služe mali ćevapi, kobasice, ražnjići. Za koju god vrstu da se odlučite, vodite računa da je za decu pogodnija hrana koja ih neće mnogo “umusaviti” i koju mogu samostalno da konzumiraju.
  • Način posluženja može biti švedski sto, gde posebno do izražaja dolazi lep garnirung i dekoracija istog, ili ovali sa posluženjem za svakim stolom. U zavisnosti od vaših želja i spremnosti da u taj deo uložite (vremena, truda i novca), izabraćete i najbolji način.

Slatki sto


Ovo je nešto što je kod nas postalo aktuelno tek poslednju deceniju. Jasno je da dečiji rođendan može da prođe i bez slatkog stola, a mi sumiramo elemente za one roditelje koji ovaj ukras rođendana žele:

  • Kreiranje slatkog stola možete prepustiti stručnjacima koji se time bave i pored slatkiša koje vam nude raspolažu i ostalim potrebnim elementima, kao što su ovali, ukrasi, kutije i slično. Čak i u tom slučaju, morate osmisliti temu slatkog stola i vrste slatkiša. U nekim ponudama naći ćete i rođendanske kapice, natpise “Srećan rođendan”, maske i sličan štampani materijal.
  • Ukoliko sami pripremate slatki sto, biće vam potrebno dosta truda i vremena, ali pretpostavljamo da ste spremni za to. Elementi koji čine slatki sto su uglavnom sitni i zahtevni, ali krajnji utisak ume da bude jedinstven, te se trud isplati.
  • Najčešće poslastice na slatkom stolu su mafini, kremovi u malim čašama ili teglicama, medenjaci, cakepopsi, lizalice, čokoladice sa porukom za goste.
  • Za ukrase na slatkom stolu mogu se koristiti lepe posude, ukrasne kutije, igračke (lutke, mede, likovi poznatih junaka, brodići...), baloni, zastavice sa imenom slavljenika...
  • Ne zaboravite da pripremite tanjiriće za posluženje (praktični su kartonski)

Fotograf


Kako bi proslava vašeg mezimca ostala ovekovečena, na vreme se pobrinite za osobu koja će se baviti fotografisanjem. Preporuka je da to ne budete vi, jer ćete biti zauzeti gostima, nego neko od vaših prijatelja ili profesionalni fotograf.

  • Neke rođendaonice u svojim paketima nude i fotografisanje. Najčešće to radi osoblje rođendaonice, a ne profesionalni fotograf. Ukoliko vam je to dovoljno, onda ste rešili problem.
  • Ukoliko neko od vaših prijatelja ili rodbine ima dobar fotoaparat i smisao za fotografiju, možete ga zamoliti da on na sebe preuzme ovaj važan zadatak
  • Ako ste odlučili da ovo poverite profesionalnom fotografu, ostaje vam samo da nađete adekvatnog. Neki fotografi su se profilisali baš za slikanje dečijih rođendana i samim tim umeju da uhvate bitne momente bolje od drugih. Obavezno pregledajte prethodne radove i prema tome odaberite. Dogovorite se sa njim da u rođendaonicu stigne malo pre gostiju, kako bi najpre uradio set fotografija vašeg čeda i vas.
  • Ne zaboravite da nekog zadužite i da snimi nekoliko videa. Kasnije će to ostati kao draga uspomena. Dešavalo se daroditelji obezbede fotografa, ali smetnu sa uma video. Lepo je da makar rođendanska pesmica ostane zabeležena i na taj način.

Garderoba za slavljenika/slavljenicu


Ništa manje važan detalj je i rođendanski stajling slavljenika ili slavljenice. Evo nekih sugestija:

  • Za prvi rođendan roditelji često biraju svečane haljinice od tila za devojčice, košuljice sa leptir mašnom za dečake. Nekada se na takvoj garderobi insistira i kasnije. Sve je to slatko, ali vodite računa da detetu bude udobno, da ga ništa ne steže a da je vrsta materijala odgovarajuća vremenskim prilikama. Jer, uzalud sve, ukoliko se osoba zbog koje se proslava organizuje ne oseća dobro.
  • Ukoliko je rođendan tematski, možete odabrati garderobu prema tome. Recimo, za rođus u znaku Mini Maus slavljenica može da bude u crvenoj haljinici, dok za proslavu u stilu mora i brodova malac može da ima košulju sa morskim stvorenjima ili mornarsku majicu.
  • Žurka može biti i kostimirana. Pojedine rođendaonice imaju u ponudi kostime, ali kostim možete iznajmiti i na drugim mestima. Tako su mnoge slavljenice postale Else, a slavljenici Betmeni.
  • Ukoliko ne želite da kupovina rođendanske odeće bude neisplativ izdatak, odaberite nešto što će dete moći nositi i u drugim prilikama.

Kada napravite konačnu listu želja, onda sledi sračunavanje troškova, kako biste videli da li sve sve što ste odabrali uklapa u vaš budžet. Ukoliko ste premašili cifru, zakinite na nečemu što smatrate najmanje bitnim. Što pre se bacite u planiranje rođendana, to ima više šanse da pronađete rođendaonicu sa popustom ili tortu na akciji.

Šta god odabrali, ne zaboravite da budete dobro raspoloženi i opušteni, jer osmesi neraskidivi deo dobre atmosfere. Ne sumnjamo da će vaše dete da se seća lika na svojoj rođendanskoj torti, ali još je verovatnije da će se sećati svih osmeha oko njega, puno igre i dobrog provoda. I toga što je to samo njegov dan. :)

podeli ovu vest:

objavljeno:19/09/2017

Pretražite slobodne termine za rođendane i ostala slavlja samo jednim klikom i to bez odlaska u igraonice i rođendaonice!

Svi podaci na jednom mestu kao i online zakazivanje termina. Sve to na samo klik od vas!

Vidi celu ponudu