facebook pixel
inner slider
Preporuka

Da li smo već stigli: Kako preživeti put na more bez telefona ili tableta?

Ništa ne čini porodično putovanje na more autom (a posebno autoputem) toliko teškim i napornim kao dete ili deca kojima je dosadno.

Koliko puta ste sa zadnjeg sedišta čuli refren: “Da li smo već stigli?”

Dobra priprema i spretna organizacija vam može pomoći da prevalite ozbiljnu kilometražu sa budnom i zabavljenom decom, uz osmeh i igru, čak i u slučajevima da nemate laptop, tablet ili telefon prepun crtaća. Koje zabavne aktivnosti treba izabrati zavisi od dužine putovanja i koliko dece je u automobilu, kao i od njihovog uzrasta i pažnje koju mogu da posvete. Za ovo je potrebna detaljna priprema i malo ozbiljnije pakovanje. Spremite zgodnu torbu počnite:

1. Dopustite deci da izaberu nekoliko igračaka ili stvari koje žele da ponesu sa sobom. Dajte im po jednu platnenu kesu koju mogu da napune igračkama i sitnicama koje će im značiti.

2. Napravite spisak zanimljivih mesta uz put (turističke atrakcije, moteli sa igralištima, igraonice…). Planirajte zaustavljanje na svakih nekoliko sati, ali obavezno poštujte zlatno pravilo: ako dete ili deca spavaju ili se dobro zabavljaju bez tableta ili telefona - pauza može i da pričeka.

3. Spremite se za muziku, buku i galamu. Pevajte svi zajedno, slušajte pesme koje vam prijaju i dižite buku na mestu gde nikome ne smeta - u sopstvenom automobilu.

4. Igrajte igre prilagođene uzrastu deteta. Budite spremni da ih menjate i da ih prilagodite ako je klincima dosadno.

Igre za putovanje za najmlađe

Igra oponašanja: Pozovite decu da vas imitiraju tako što ćete praviti smešne gestove licem, rukama i nogama. Na primer, pokušajte da slepite nos ili lupnete u trbuh tri puta, a zatim vidite da li dete može da ponovi to isto. Ili napravite niz - dodirnite nos, pa teme, napumpajte obraze i pozovite dete da vas prati. Drugi deo igre je još zanimljiviji: Pozovite dete da vam pokazuje šta treba da radite, a vi ga imitirajte (bez obzira na to što će vam se i ostali smejati).

Igrica sa ulaznicama: Pre putovanja napravite dovoljan broj ulaznica/karata za svako dete. Na primer, za svakih 100 kilometara putovanja, za prelazak svake državne granice ili pauzu koju napravite. Glumite konduktera i tražite od dece da vam pokažu karte kada pređete određeni deo. Naravno, na početku igre objasnite mališanima da ćete stići tek kada sve karte budu poništene. Dok cepate kartu, slobodno nagradite decu nekom grickalicom ili slatkišem.

Iznenađenje: U novine ili ukrasni papir umotajte nešto što dete voli: neku igračku, slatkiš ili komad garderobe. Iznenadite klince, obradovaće se poklonu čak i kada nije rođendan.

Igre za putovanje za predškolce


262108

Izmišljanje priče: Klasična igra u kojoj svako od članova porodice dodaje po jednu rečenicu na priču. Neka neko od starijih započne, a kraj će vas sigurno iznenaditi.

Na put nosim: Ako deca znaju sva slova i azbuku (ili abecedu), ova igra memorije za celu porodicu može da bude jako zanimljiva i da im drži pažnju dosta dugo. Počnite rečenicu sa: “Na put nosim A (na primer: ananas)”. Sledeći igrač treba da kaže: “Na put nosim ananas i nešto na B (na primer - bananu)”. Treći igrač ponavlja ananas, bananu i dodaje nešto na slovo V (na primer - vodu). Pokušajte da stignete do kraja azbuke, a igru možete da menjate i da nabrajate stvari koje deca, na primer, imaju u sobi. Onaj ko pogreši, ili propusti nešto od ranije navedenih imenica, ispada iz igre.

Igra pogađanja tajanstvenog predmeta: Zamislite jedan predmet koji je u kolima. Navedite decu da postavljaju pitanja i da pogode na koji predmet mislite. Ako su deca manja - slobodno izaberite nešto očigledno i pomažite im. Za one veće - izaberite nešto čega se neće baš lako dosetiti.

Igre za putovanje za decu koja idu u školu

Registarske oznake: Pratite registarske tablice i pišite gradove i države koje ste uočili. Neka vam bude cilj da pronađete tablice iz cele Srbije, ali i iz država regiona. Ako vam se ova igra čini zanimljivom, odštampajte i kartu Srbije i kartu Evrope, pa precrtavajte mesta čije ste tablice videli. Neka vam izazov bude da ih uočite sve.

Pogađanje tajanstvene osobe: Izaberite neku osobu i sa da-ne pitalicama pokušajte da navedete decu da pogode ko je u pitanju. Ako ste za kompleksniju verziju - napišite imena osoba (svako po jedno) i neka zalepe na čelo nekom ko sedi desno od njih. U toj varijanti svi imaju šta da pogađaju, a igra traje duže i zanimljivija je.

Traženje sakrivenih stvari po automoblu: Sakrijte slatkiše, hranu, pa čak i vodu. Neka ih deca traže, ako im je nešto potrebno - možete čak i da im signalizirate da li su blizu ili daleko sa vruće-hladno. Ipak, ako im nešto jako treba, dajte im.

Bonus savet: Ako ništa od ovoga ne upali, ipak ponesite tablet ili telefon sa omiljenim crtanim filmovima. Srećan put na more!

podeli ovu vest:

objavljeno:10/07/2018

Pretražite slobodne termine za rođendane i ostala slavlja samo jednim klikom i to bez odlaska u igraonice i rođendaonice!

Svi podaci na jednom mestu kao i online zakazivanje termina. Sve to na samo klik od vas!

Vidi celu ponudu